Preskoči na glavno vsebino

Albufera y Paella Valenciana


Nedelja, 20.10.2019
Po športno preživeti soboti smo si v nedeljo po neprespanem tednu privoščile malo daljši spanec. Ob 12-ih smo se s preostalimi Erasmus+ dijaki odpravile v 10 km oddaljeno Albufero, največje jezero v Španiji. Naravni rezervat Albufera je znan po nasadih riža in je dom številnih vrst ptic. Poleg raznolike biotske pestrosti je to območje tudi izvor tradicionalne španske jedi, Paella.
Ob prihodu sta nas na čolnu pričakala vodiča, ki sta se po najboljših močeh trudila zakriti sledi dežja. Ko je bilo vse pripravljeno, smo se vkrcali na čoln in odpluli v neznano. Po uri vožnje skozi raznolike kanale, kjer so nam družbo delale race in raznovrstne ptice, smo se odpravili proti restavraciji na pokušino tradicionalne španske jedi, Paelle. Za predjed so postregli solato ter specifičen česnov (salsa alioli) in paradižnikov namaz s popečenim kruhom. Kuharja sta nam nato ponosno pokazala ogromno ponev, premera enega metra, v kateri je bila pripravljena okusna Paella s piščančjim in zajčjim mesom. Za sladico smo se posladkale s sladoledom, prelitim s karamelo.


Medtem ko sta se Kaja in Katja sprehajali po valencianskih ulicah, sta bili prijetno presenečeni ob nepričakovanem prizoru bobnarjev Borumbaia Percussion na trgu Plaza de Ayuntamiento. Po koncu nastopa se je nekaj nastopajočih tudi slikalo z njima.

Ana se je popoldne odpravila v muzej Palacio de Bellas Artes, kjer je občudovala srednjeveško, gotsko rimsko in renesančno rhitekturo Valencije. Barvita razstava najbolj prodornega valencijanskega slikarja Joaquin Sorolla je Ano popolnoma navdušila.Ponedeljek, 21.10.2019
Po zanimivem vikendu, polnem dogajanja, smo teden ponovno pričele z delom v laboratorijih.
Brina in Katja sta imeli tokrat laboratorij skoraj zase, saj jima je mentorica Christina prepustila večino dela. Samostojno sta opravili teste koagulacije ter sedimentacije krvi in ponovno utrdili pridobljeno znanje iz prejšnjega tedna z napravami.
Teja in Julia sta nov teden začeli z malce drugačnim delom, in sicer s titracijami. S pomočjo titracij pa sta preverjali vsebnost kalcija in drugih elementov v vodovodnih vodah.

Kaja je preverjala kvaliteto vode v stanovanjskih poslopjih ter podjetjih.
Ana je obiskala tovarno, znano po proizvodnji rastlinskega mleka, kjer je preverjala pasti za škodljivce.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Adios Valencia

Četrtek 24.10.2019   Tokrat sta dan delovno začeli samo Brina in Katja. Poleg običajnega dela danes naučili tudi dela z antibiotiki in sicer  antibiogram .   Popoldne smo skupaj z organizatorji preživele na prijetnem poslovilnem kosilu, kjer smo še zadnjič jedle znamenito  Paello . Po kosilu smo se s težkim srcem poslovile ter se zahvalile za gostoljubnost. Temu je sledil ogled  grafitou  po mestu, kjer smo jih z navdušenjem opazovale ob zanimiv razlagi njihovega pomena.   Dan smo zaključile z še zadnjimi nakupi spominkov ter ob vroči čokoladi in  churrosih  pričakale večer.   Petek, 25.10.2010 Katja in Brina sta dan zadnji začeli sproščeno. Po jutranji kavi sta se odpravili na delo, kjer ju je pričakala Cristina. Svoje naučeno znanje sta ponovili in delo opravljali samostojno. Po končani analizi krvi in urina, ju je Rosa naučila polnjenje kapsul in njihove izdelave. Kljub temu, da ne govori angleško smo se odlično razumele saj je gospa ne glede na leta izredno

Hola de Valencia!

Sobota 12.10.2019 Naša španska avantura se je začela v soboto, 12.10. 2019 in sicer z vožnjo do Trevisa. Po uri in pol dolgem letu nas je v Valencii pozdravilo sončno in toplo vreme. S kombijem nas je simpatični voznik zapeljal do stanovanja, kjer že živita bivša dijaka tehniške gimnazije, ki sta v Španiji prav tako preko Erasmusa. Pet dijakinj se nas je namestilo v velikem sedemposteljnem stanovanju, Ana in profesorica pa stanujeta v sosednji ulici v rezidenčnem stanovanju, vsaka s svojo kopalnico. Po večerji, ki nas je pričakala v stanovanju, smo se odpravile na nočni potep po Valencii. Ta nas je nemudoma očarala s sproščeno energijo in španskim temperamentom, ki je še posebej prišel do izraza, saj so Španci prav ta dan praznovali " Dia de España " (dan Španije) in so bile ulice preplavljene z omamnimi dišavami, poskočno glasbo in živobarvnimi stojnicami.                            Barvitost španske kulinarike                       Okušanje sangrije  Na poti do