Preskoči na glavno vsebino

Albufera y Paella Valenciana


Nedelja, 20.10.2019
Po športno preživeti soboti smo si v nedeljo po neprespanem tednu privoščile malo daljši spanec. Ob 12-ih smo se s preostalimi Erasmus+ dijaki odpravile v 10 km oddaljeno Albufero, največje jezero v Španiji. Naravni rezervat Albufera je znan po nasadih riža in je dom številnih vrst ptic. Poleg raznolike biotske pestrosti je to območje tudi izvor tradicionalne španske jedi, Paella.
Ob prihodu sta nas na čolnu pričakala vodiča, ki sta se po najboljših močeh trudila zakriti sledi dežja. Ko je bilo vse pripravljeno, smo se vkrcali na čoln in odpluli v neznano. Po uri vožnje skozi raznolike kanale, kjer so nam družbo delale race in raznovrstne ptice, smo se odpravili proti restavraciji na pokušino tradicionalne španske jedi, Paelle. Za predjed so postregli solato ter specifičen česnov (salsa alioli) in paradižnikov namaz s popečenim kruhom. Kuharja sta nam nato ponosno pokazala ogromno ponev, premera enega metra, v kateri je bila pripravljena okusna Paella s piščančjim in zajčjim mesom. Za sladico smo se posladkale s sladoledom, prelitim s karamelo.


Medtem ko sta se Kaja in Katja sprehajali po valencianskih ulicah, sta bili prijetno presenečeni ob nepričakovanem prizoru bobnarjev Borumbaia Percussion na trgu Plaza de Ayuntamiento. Po koncu nastopa se je nekaj nastopajočih tudi slikalo z njima.

Ana se je popoldne odpravila v muzej Palacio de Bellas Artes, kjer je občudovala srednjeveško, gotsko rimsko in renesančno rhitekturo Valencije. Barvita razstava najbolj prodornega valencijanskega slikarja Joaquin Sorolla je Ano popolnoma navdušila.Ponedeljek, 21.10.2019
Po zanimivem vikendu, polnem dogajanja, smo teden ponovno pričele z delom v laboratorijih.
Brina in Katja sta imeli tokrat laboratorij skoraj zase, saj jima je mentorica Christina prepustila večino dela. Samostojno sta opravili teste koagulacije ter sedimentacije krvi in ponovno utrdili pridobljeno znanje iz prejšnjega tedna z napravami.
Teja in Julia sta nov teden začeli z malce drugačnim delom, in sicer s titracijami. S pomočjo titracij pa sta preverjali vsebnost kalcija in drugih elementov v vodovodnih vodah.

Kaja je preverjala kvaliteto vode v stanovanjskih poslopjih ter podjetjih.
Ana je obiskala tovarno, znano po proizvodnji rastlinskega mleka, kjer je preverjala pasti za škodljivce.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Hola de Valencia!

Sobota 12.10.2019
Naša španska avantura se je začela v soboto, 12.10. 2019 in sicer z vožnjo do Trevisa. Po uri in pol dolgem letu nas je v Valencii pozdravilo sončno in toplo vreme. S kombijem nas je simpatični voznik zapeljal do stanovanja, kjer že živita bivša dijaka tehniške gimnazije, ki sta v Španiji prav tako preko Erasmusa. Pet dijakinj se nas je namestilo v velikem sedemposteljnem stanovanju, Ana in profesorica pa stanujeta v sosednji ulici v rezidenčnem stanovanju, vsaka s svojo kopalnico.

Po večerji, ki nas je pričakala v stanovanju, smo se odpravile na nočni potep po Valencii. Ta nas je nemudoma očarala s sproščeno energijo in španskim temperamentom, ki je še posebej prišel do izraza, saj so Španci prav ta dan praznovali "DiadeEspaña" (dan Španije) in so bile ulice preplavljene z omamnimi dišavami, poskočno glasbo in živobarvnimi stojnicami.

                           Barvitost španske kulinarike                       Okušanje sangrije 
Na poti do središča dogaja…

Adios Valencia

Četrtek 24.10.2019 Tokrat sta dan delovno začeli samo Brina in Katja. Poleg običajnega dela danes naučili tudi dela z antibiotiki in sicer antibiogram. Popoldne smo skupaj z organizatorji preživele na prijetnem poslovilnem kosilu, kjer smo še zadnjič jedle znamenito Paello. Po kosilu smo se s težkim srcem poslovile ter se zahvalile za gostoljubnost. Temu je sledil ogled grafitou po mestu, kjer smo jih z navdušenjem opazovale ob zanimiv razlagi njihovega pomena. Dan smo zaključile z še zadnjimi nakupi spominkov ter ob vroči čokoladi in churrosih pričakale večer.

¿Que es horchata?

Sreda 16.10.2019
Sreda je bila zaznamovana z navdušenjem Katje in Brine nad novo pridobljenim znanjem pri določanju krvnih skupin ter Rh faktorja. V farmacevtskem laboratoriju nama je na najino prošnjo simpatična uslužbenka Cristina odvzela vzorec krvi, ki sva ga nato sami testirali in tako še v praksi utrdili svoje znanje.

Tudi Ana in Kaja sta delovni dan zaključili zadovoljni ter polni novih informacij o higienskih standardih, predvsem v restavracijah s hitro prehrano ter javnih šolah, kjer ju je marsikdaj presenetilo zaskrbljujoče realno stanje razmer.