Preskoči na glavno vsebino

¿Que es horchata?

Sreda 16.10.2019 

Sreda je bila zaznamovana z navdušenjem Katje in Brine nad novo pridobljenim znanjem pri določanju krvnih skupin ter Rh faktorja. V farmacevtskem laboratoriju nama je na najino prošnjo simpatična uslužbenka Cristina odvzela vzorec krvi, ki sva ga nato sami testirali in tako še v praksi utrdili svoje znanje.

    

Tudi Ana in Kaja sta delovni dan zaključili zadovoljni ter polni novih informacij o higienskih standardih, predvsem v restavracijah s hitro prehrano ter javnih šolah, kjer ju je marsikdaj presenetilo zaskrbljujoče realno stanje razmer.  
 

Julia in Teja sta ponovili včerajšnje postopke ter se naučili meriti koncentracije klora v različnih vzorcih. 

Popoldne nas je profesorica odpeljala najprej na degustacijo horchate v Mercado ColonHorchata je tradicionalna španska pijača, ki izvira iz Valencije. Narejena je iz gomoljev chufe, zemeljskih mandljev. Postreže se hladna in po običaju se vanjo namaka sladek pekovski izdelek, imenovan furton. 

    


S sladkim okusom v ustih smo se podale na lov za arhitekturnimi atrakcijami Valencije, med katerimi je muzej svile, Lonja de la Seda. Zaščiten je pod Unescom in je ena glavnih turističnih znamenitosti v mestu, kjer je nekoč potekalo trgovanje s svilo. V oči nam je padel tudi muzej keramike, skozi katerega smo se na hitro sprehodile in občudovale umetnostni stil iz obdobja rokoko. Dan pa smo zaključile s sprehodom čez največjo nakupovalno ulico Calle Colon. 


Hasta maňyana... :)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Albufera y Paella Valenciana

Nedelja, 20.10.2019 Po športno preživeti soboti smo si v nedeljo po neprespanem tednu privoščile malo daljši spanec. Ob 12-ih smo se s preostalimi Erasmus+ dijaki odpravile v 10 km oddaljeno Albufero, največje jezero v Španiji. Naravni rezervat Albufera je znan po nasadih riža in je dom številnih vrst ptic. Poleg raznolike biotske pestrosti je to območje tudi izvor tradicionalne španske jedi, Paella. Ob prihodu sta nas na čolnu pričakala vodiča, ki sta se po najboljših močeh trudila zakriti sledi dežja. Ko je bilo vse pripravljeno, smo se vkrcali na čoln in odpluli v neznano. Po uri vožnje skozi raznolike kanale, kjer so nam družbo delale race in raznovrstne ptice, smo se odpravili proti restavraciji na pokušino tradicionalne španske jedi, Paelle. Za predjed so postregli solato ter specifičen česnov (salsa alioli) in paradižnikov namaz s popečenim kruhom. Kuharja sta nam nato ponosno pokazala ogromno ponev, premera enega metra, v kateri je bila pripravljena okusna Paella

Bailamos flamenco...

Torek 22.10.2019 Tokrat smo se prebudile v deževno jutro, kar je v Valenciji redkost. Brina in Katja sta po standardnem postopku opravljali analize krvi in urina ter se znašli v situaciji, ko je bilo potrebno hitro reagiranje in iznajdljivost, saj se je pri eni od naprav iztaknila cev, zaradi česar je začela v velikih količinah teči voda. Teja je tokrat s pomočjo titracije preverjala količino kisika v vodah, nato je s pomočjo posebnih sond preverila še količino natrija. Julia pa je s pomočjo filtracije izolirala bakterije E.Coli in Salmonele iz vode na gojišča. Kaja je testirala različne vode za prisotnost klora in sulfatov, Ana pa je kot ponavadi, preverjala pasti za razne škodljivce. Zvečer so se Brina, Katja in Kaja v bližnji plesni šoli same preizkusile v temperamentnih španskih ritmih flamenka. Dekleta so se v plesni šoli naučila osnov flamenko plesne tehnike, osnovnih gibov, ritma ter se vrnile navdušene nad prijaznostjo učiteljice in drugih soudeleženk ter seve

Vamos a la playa...

Četrtek 17.10.2019 Po jutranji kavi v zdaj že domačem lokalu v bližini farmacije Viguer, kjer natakarica brez vprašanja prinese kar po navadi naročita, sta se Brina in Katja napotili na delo. Njuna mentorica Cristina se je po treh dneh uvajanja in opravljanja precej nezahtevnih administrativnih del odločila, da ju nauči dela in nadzorovanja kompleksnih naprav za odkrivanje bolezni, nosečnosti in na splošno različnih koncentracij določenih snovi v krvi ter urinu. Predvsem sta delali z napravo za imunologijo, kjer jima je Cristrina med drugim pokazala tudi testiranje za bolezen aids ter hepatitis b; med reaktivi, ki so potrebni, da dokažemo bolezen v krvi pa je tudi reaktiv za testiranje bolezni sifilis, katera se občasno (nekaj primerov na leto) še pojavi v Španiji. Teja in Julia sta dan začeli s sprehodom po mestu, kjer sta skupaj s profesorico posedeli ob horchati in fartoni. Popoldne sta na delu merili maso vzorcev prahu iz ventilacijskih naprav ter preverjali kvaliteto in