Preskoči na glavno vsebino

Bailamos flamenco...

Torek 22.10.2019
Tokrat smo se prebudile v deževno jutro, kar je v Valenciji redkost.
Brina in Katja sta po standardnem postopku opravljali analize krvi in urina ter se znašli v situaciji, ko je bilo potrebno hitro reagiranje in iznajdljivost, saj se je pri eni od naprav iztaknila cev, zaradi česar je začela v velikih količinah teči voda.
Teja je tokrat s pomočjo titracije preverjala količino kisika v vodah, nato je s pomočjo posebnih sond preverila še količino natrija. Julia pa je s pomočjo filtracije izolirala bakterije E.Coli in Salmonele iz vode na gojišča.

Kaja je testirala različne vode za prisotnost klora in sulfatov, Ana pa je kot ponavadi, preverjala pasti za razne škodljivce.
Zvečer so se Brina, Katja in Kaja v bližnji plesni šoli same preizkusile v temperamentnih španskih ritmih flamenka. Dekleta so se v plesni šoli naučila osnov flamenko plesne tehnike, osnovnih gibov, ritma ter se vrnile navdušene nad prijaznostjo učiteljice in drugih soudeleženk ter seveda nad samim plesom, ki pa je veliko bolj zahteven, kot nam dajejo vtis izurjene plesalke.

Sreda 23.10.2019 PORT SAPLAYA -Little Venice of Valencia
Medtem ko se nas večina zjutraj poda na delovna mesta, profesorica vsako jutro poskrbi za zdrav duh v zdravem telesu in ga prične z 10 kilometrskim tekom po sončnih parkih Turie. In tudi danes ni naredila izjeme. Tek s čudovitimi razgledi na mesto mimo barvitih parkov, posajenih s palmami, dišečimi grmi ter rožami, pogledi na številne mostove in jezera jo vedno znova napolnijo z energijo. Včasih se ji na teku pridruži tudi katera izmed nas.


V sredo je bila v farmaciji Viguer odsotna mentorica Cristina, zato ni bilo veliko dela. Brina in Katja sta pomagali pri administrativnem delu, pripravi personaliziranih paketov tablet ter pripravi razmazov urina.
Julia je delo pričela z meritvami voda, Teja pa je medtem tehtala vzorce prahu, ki jih stranke pošljejo iz ventilacijskih naprav. Po končanem delu pa sta preverjali količino železa v vodi.

Tudi danes je Kaja pomagala pri nastavljanju pasti in preverjanju higienskih razmer v različnih objektih. Ana pa se je spoznala s preverjanjem vzorcev vode, merila temperaturo, ph, vsebnost amoniaka in drugih snovi v vodi.

Popoldne nas je profesorica peljala v Port Saplayo, bližnje obmorsko mestece, ki ga Španci zaradi številnih vodnih kanalov imenujejo » Little Venice of Valencia«. Slikovito pristaniško mestece nas je očaralo z barvitimi hišami in marino, kjer bogatejši domačini preživljajo poletne počitnice. Port Saplaya ima zaradi miru in majhnih pisanih restavracij prav poseben čar.


Večer smo preživele v prijetni družbi Poljskih dijakov, ki so prav tako na izmenjavi.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Hola de Valencia!

Sobota 12.10.2019
Naša španska avantura se je začela v soboto, 12.10. 2019 in sicer z vožnjo do Trevisa. Po uri in pol dolgem letu nas je v Valencii pozdravilo sončno in toplo vreme. S kombijem nas je simpatični voznik zapeljal do stanovanja, kjer že živita bivša dijaka tehniške gimnazije, ki sta v Španiji prav tako preko Erasmusa. Pet dijakinj se nas je namestilo v velikem sedemposteljnem stanovanju, Ana in profesorica pa stanujeta v sosednji ulici v rezidenčnem stanovanju, vsaka s svojo kopalnico.

Po večerji, ki nas je pričakala v stanovanju, smo se odpravile na nočni potep po Valencii. Ta nas je nemudoma očarala s sproščeno energijo in španskim temperamentom, ki je še posebej prišel do izraza, saj so Španci prav ta dan praznovali "DiadeEspaña" (dan Španije) in so bile ulice preplavljene z omamnimi dišavami, poskočno glasbo in živobarvnimi stojnicami.

                           Barvitost španske kulinarike                       Okušanje sangrije 
Na poti do središča dogaja…

Adios Valencia

Četrtek 24.10.2019 Tokrat sta dan delovno začeli samo Brina in Katja. Poleg običajnega dela danes naučili tudi dela z antibiotiki in sicer antibiogram. Popoldne smo skupaj z organizatorji preživele na prijetnem poslovilnem kosilu, kjer smo še zadnjič jedle znamenito Paello. Po kosilu smo se s težkim srcem poslovile ter se zahvalile za gostoljubnost. Temu je sledil ogled grafitou po mestu, kjer smo jih z navdušenjem opazovale ob zanimiv razlagi njihovega pomena. Dan smo zaključile z še zadnjimi nakupi spominkov ter ob vroči čokoladi in churrosih pričakale večer.

¿Que es horchata?

Sreda 16.10.2019
Sreda je bila zaznamovana z navdušenjem Katje in Brine nad novo pridobljenim znanjem pri določanju krvnih skupin ter Rh faktorja. V farmacevtskem laboratoriju nama je na najino prošnjo simpatična uslužbenka Cristina odvzela vzorec krvi, ki sva ga nato sami testirali in tako še v praksi utrdili svoje znanje.

Tudi Ana in Kaja sta delovni dan zaključili zadovoljni ter polni novih informacij o higienskih standardih, predvsem v restavracijah s hitro prehrano ter javnih šolah, kjer ju je marsikdaj presenetilo zaskrbljujoče realno stanje razmer.