Preskoči na glavno vsebino

Hola de Valencia!

Sobota 12.10.2019
Naša španska avantura se je začela v soboto, 12.10. 2019 in sicer z vožnjo do Trevisa. Po uri in pol dolgem letu nas je v Valencii pozdravilo sončno in toplo vreme. S kombijem nas je simpatični voznik zapeljal do stanovanja, kjer že živita bivša dijaka tehniške gimnazije, ki sta v Španiji prav tako preko Erasmusa. Pet dijakinj se nas je namestilo v velikem sedemposteljnem stanovanju, Ana in profesorica pa stanujeta v sosednji ulici v rezidenčnem stanovanju, vsaka s svojo kopalnico.

Po večerji, ki nas je pričakala v stanovanju, smo se odpravile na nočni potep po Valencii. Ta nas je nemudoma očarala s sproščeno energijo in španskim temperamentom, ki je še posebej prišel do izraza, saj so Španci prav ta dan praznovali "Dia de España" (dan Španije) in so bile ulice preplavljene z omamnimi dišavami, poskočno glasbo in živobarvnimi stojnicami.

                           Barvitost španske kulinarike                       Okušanje sangrije 

Na poti do središča dogajanja smo očarane opazovale arhitekturne bisere Valencie: Plaza de Toros, Estacion del Norte, Plaza  de Ayuntamiento, kjer nas je še posebej stavba, v kateri se nahaja pošta, pustila brez besed. Nato smo pot nadaljevali do Plaza de la Reina, Plaza de la Virgen, nakar smo prispeli do Las Torres de Serrano, kjer se je odvijalo glavno dogajanje, prav tako pa je to najstarejši vhod v mesto. Sprehodile smo se mimo stojnic in se na koncu le ustavile na znameniti španski jedi Paelli in pijači Sangrii ;). Paella je bila nekoč znana kot hrana revežev, saj so kmetje k rižu dodajali vse kar je ostalo od ostale kuhe, danes pa zanjo odšteješ mastne denarce.V poznih urah smo se vrnile v stanovanji in polne vtisov popadale v postelje.



Plaza de la Virgen

Banco Nacional


Nedelja 13.10.2019 - CUENCA Y LA CIUDAD ENCANTADA
Budilka nas je zbudila že ob pol osmih in nekoliko utrujene, vendar navdušene nad prihajajočim dnem vstale in se odpravile na avtobusno postajo, kjer nas je pričakal avtobus poln Poljakov. Po treh urah vožnje z avtobusom smo prispeli do Cuence. Povzepeli smo se do starega mestnega jedra, kjer nas je očarala neogotska arhitektura ter barvite fasade hišk. Na ulicah so navduševali glasbeniki, ki so v različnih skupinah izmenjujoče igrali flamenco glasbo. Španci pa so zraven zagreto plesali in vzklikali ter ploskali. Po krajšem prostem času smo se z avtobusom odpeljali do naravnega parka Ciudad Encantada, znanega po skalnatih skulpturah v obliki različnih podob, ki jih je oblikovala narava. Okoli sedme ure zvečer smo se vrnili v Valencio in dan zaključili v dobri družbi.




Samostan Cuenca





          




Cuenca Catedral

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Adios Valencia

Četrtek 24.10.2019   Tokrat sta dan delovno začeli samo Brina in Katja. Poleg običajnega dela danes naučili tudi dela z antibiotiki in sicer  antibiogram .   Popoldne smo skupaj z organizatorji preživele na prijetnem poslovilnem kosilu, kjer smo še zadnjič jedle znamenito  Paello . Po kosilu smo se s težkim srcem poslovile ter se zahvalile za gostoljubnost. Temu je sledil ogled  grafitou  po mestu, kjer smo jih z navdušenjem opazovale ob zanimiv razlagi njihovega pomena.   Dan smo zaključile z še zadnjimi nakupi spominkov ter ob vroči čokoladi in  churrosih  pričakale večer.   Petek, 25.10.2010 Katja in Brina sta dan zadnji začeli sproščeno. Po jutranji kavi sta se odpravili na delo, kjer ju je pričakala Cristina. Svoje naučeno znanje sta ponovili in delo opravljali samostojno. Po končani analizi krvi in urina, ju je Rosa naučila polnjenje kapsul in njihove izdelave. Kljub temu, da ne govori angleško smo se o...

Albufera y Paella Valenciana

Nedelja, 20.10.2019 Po športno preživeti soboti smo si v nedeljo po neprespanem tednu privoščile malo daljši spanec. Ob 12-ih smo se s preostalimi Erasmus+ dijaki odpravile v 10 km oddaljeno Albufero, največje jezero v Španiji. Naravni rezervat Albufera je znan po nasadih riža in je dom številnih vrst ptic. Poleg raznolike biotske pestrosti je to območje tudi izvor tradicionalne španske jedi, Paella. Ob prihodu sta nas na čolnu pričakala vodiča, ki sta se po najboljših močeh trudila zakriti sledi dežja. Ko je bilo vse pripravljeno, smo se vkrcali na čoln in odpluli v neznano. Po uri vožnje skozi raznolike kanale, kjer so nam družbo delale race in raznovrstne ptice, smo se odpravili proti restavraciji na pokušino tradicionalne španske jedi, Paelle. Za predjed so postregli solato ter specifičen česnov (salsa alioli) in paradižnikov namaz s popečenim kruhom. Kuharja sta nam nato ponosno pokazala ogromno ponev, premera enega metra, v kateri je bila pripravljena okusna Paella...