Preskoči na glavno vsebino

Hola de Valencia!

Sobota 12.10.2019
Naša španska avantura se je začela v soboto, 12.10. 2019 in sicer z vožnjo do Trevisa. Po uri in pol dolgem letu nas je v Valencii pozdravilo sončno in toplo vreme. S kombijem nas je simpatični voznik zapeljal do stanovanja, kjer že živita bivša dijaka tehniške gimnazije, ki sta v Španiji prav tako preko Erasmusa. Pet dijakinj se nas je namestilo v velikem sedemposteljnem stanovanju, Ana in profesorica pa stanujeta v sosednji ulici v rezidenčnem stanovanju, vsaka s svojo kopalnico.

Po večerji, ki nas je pričakala v stanovanju, smo se odpravile na nočni potep po Valencii. Ta nas je nemudoma očarala s sproščeno energijo in španskim temperamentom, ki je še posebej prišel do izraza, saj so Španci prav ta dan praznovali "Dia de España" (dan Španije) in so bile ulice preplavljene z omamnimi dišavami, poskočno glasbo in živobarvnimi stojnicami.

                           Barvitost španske kulinarike                       Okušanje sangrije 

Na poti do središča dogajanja smo očarane opazovale arhitekturne bisere Valencie: Plaza de Toros, Estacion del Norte, Plaza  de Ayuntamiento, kjer nas je še posebej stavba, v kateri se nahaja pošta, pustila brez besed. Nato smo pot nadaljevali do Plaza de la Reina, Plaza de la Virgen, nakar smo prispeli do Las Torres de Serrano, kjer se je odvijalo glavno dogajanje, prav tako pa je to najstarejši vhod v mesto. Sprehodile smo se mimo stojnic in se na koncu le ustavile na znameniti španski jedi Paelli in pijači Sangrii ;). Paella je bila nekoč znana kot hrana revežev, saj so kmetje k rižu dodajali vse kar je ostalo od ostale kuhe, danes pa zanjo odšteješ mastne denarce.V poznih urah smo se vrnile v stanovanji in polne vtisov popadale v postelje.Plaza de la Virgen

Banco Nacional


Nedelja 13.10.2019 - CUENCA Y LA CIUDAD ENCANTADA
Budilka nas je zbudila že ob pol osmih in nekoliko utrujene, vendar navdušene nad prihajajočim dnem vstale in se odpravile na avtobusno postajo, kjer nas je pričakal avtobus poln Poljakov. Po treh urah vožnje z avtobusom smo prispeli do Cuence. Povzepeli smo se do starega mestnega jedra, kjer nas je očarala neogotska arhitektura ter barvite fasade hišk. Na ulicah so navduševali glasbeniki, ki so v različnih skupinah izmenjujoče igrali flamenco glasbo. Španci pa so zraven zagreto plesali in vzklikali ter ploskali. Po krajšem prostem času smo se z avtobusom odpeljali do naravnega parka Ciudad Encantada, znanega po skalnatih skulpturah v obliki različnih podob, ki jih je oblikovala narava. Okoli sedme ure zvečer smo se vrnili v Valencio in dan zaključili v dobri družbi.
Samostan Cuenca

          
Cuenca Catedral

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Adios Valencia

Četrtek 24.10.2019 Tokrat sta dan delovno začeli samo Brina in Katja. Poleg običajnega dela danes naučili tudi dela z antibiotiki in sicer antibiogram. Popoldne smo skupaj z organizatorji preživele na prijetnem poslovilnem kosilu, kjer smo še zadnjič jedle znamenito Paello. Po kosilu smo se s težkim srcem poslovile ter se zahvalile za gostoljubnost. Temu je sledil ogled grafitou po mestu, kjer smo jih z navdušenjem opazovale ob zanimiv razlagi njihovega pomena. Dan smo zaključile z še zadnjimi nakupi spominkov ter ob vroči čokoladi in churrosih pričakale večer.

¿Que es horchata?

Sreda 16.10.2019
Sreda je bila zaznamovana z navdušenjem Katje in Brine nad novo pridobljenim znanjem pri določanju krvnih skupin ter Rh faktorja. V farmacevtskem laboratoriju nama je na najino prošnjo simpatična uslužbenka Cristina odvzela vzorec krvi, ki sva ga nato sami testirali in tako še v praksi utrdili svoje znanje.

Tudi Ana in Kaja sta delovni dan zaključili zadovoljni ter polni novih informacij o higienskih standardih, predvsem v restavracijah s hitro prehrano ter javnih šolah, kjer ju je marsikdaj presenetilo zaskrbljujoče realno stanje razmer.