Preskoči na glavno vsebino

Hola de Valencia!

Sobota 12.10.2019
Naša španska avantura se je začela v soboto, 12.10. 2019 in sicer z vožnjo do Trevisa. Po uri in pol dolgem letu nas je v Valencii pozdravilo sončno in toplo vreme. S kombijem nas je simpatični voznik zapeljal do stanovanja, kjer že živita bivša dijaka tehniške gimnazije, ki sta v Španiji prav tako preko Erasmusa. Pet dijakinj se nas je namestilo v velikem sedemposteljnem stanovanju, Ana in profesorica pa stanujeta v sosednji ulici v rezidenčnem stanovanju, vsaka s svojo kopalnico.

Po večerji, ki nas je pričakala v stanovanju, smo se odpravile na nočni potep po Valencii. Ta nas je nemudoma očarala s sproščeno energijo in španskim temperamentom, ki je še posebej prišel do izraza, saj so Španci prav ta dan praznovali "Dia de España" (dan Španije) in so bile ulice preplavljene z omamnimi dišavami, poskočno glasbo in živobarvnimi stojnicami.

                           Barvitost španske kulinarike                       Okušanje sangrije 

Na poti do središča dogajanja smo očarane opazovale arhitekturne bisere Valencie: Plaza de Toros, Estacion del Norte, Plaza  de Ayuntamiento, kjer nas je še posebej stavba, v kateri se nahaja pošta, pustila brez besed. Nato smo pot nadaljevali do Plaza de la Reina, Plaza de la Virgen, nakar smo prispeli do Las Torres de Serrano, kjer se je odvijalo glavno dogajanje, prav tako pa je to najstarejši vhod v mesto. Sprehodile smo se mimo stojnic in se na koncu le ustavile na znameniti španski jedi Paelli in pijači Sangrii ;). Paella je bila nekoč znana kot hrana revežev, saj so kmetje k rižu dodajali vse kar je ostalo od ostale kuhe, danes pa zanjo odšteješ mastne denarce.V poznih urah smo se vrnile v stanovanji in polne vtisov popadale v postelje.



Plaza de la Virgen

Banco Nacional


Nedelja 13.10.2019 - CUENCA Y LA CIUDAD ENCANTADA
Budilka nas je zbudila že ob pol osmih in nekoliko utrujene, vendar navdušene nad prihajajočim dnem vstale in se odpravile na avtobusno postajo, kjer nas je pričakal avtobus poln Poljakov. Po treh urah vožnje z avtobusom smo prispeli do Cuence. Povzepeli smo se do starega mestnega jedra, kjer nas je očarala neogotska arhitektura ter barvite fasade hišk. Na ulicah so navduševali glasbeniki, ki so v različnih skupinah izmenjujoče igrali flamenco glasbo. Španci pa so zraven zagreto plesali in vzklikali ter ploskali. Po krajšem prostem času smo se z avtobusom odpeljali do naravnega parka Ciudad Encantada, znanega po skalnatih skulpturah v obliki različnih podob, ki jih je oblikovala narava. Okoli sedme ure zvečer smo se vrnili v Valencio in dan zaključili v dobri družbi.




Samostan Cuenca





          




Cuenca Catedral

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Albufera y Paella Valenciana

Nedelja, 20.10.2019 Po športno preživeti soboti smo si v nedeljo po neprespanem tednu privoščile malo daljši spanec. Ob 12-ih smo se s preostalimi Erasmus+ dijaki odpravile v 10 km oddaljeno Albufero, največje jezero v Španiji. Naravni rezervat Albufera je znan po nasadih riža in je dom številnih vrst ptic. Poleg raznolike biotske pestrosti je to območje tudi izvor tradicionalne španske jedi, Paella. Ob prihodu sta nas na čolnu pričakala vodiča, ki sta se po najboljših močeh trudila zakriti sledi dežja. Ko je bilo vse pripravljeno, smo se vkrcali na čoln in odpluli v neznano. Po uri vožnje skozi raznolike kanale, kjer so nam družbo delale race in raznovrstne ptice, smo se odpravili proti restavraciji na pokušino tradicionalne španske jedi, Paelle. Za predjed so postregli solato ter specifičen česnov (salsa alioli) in paradižnikov namaz s popečenim kruhom. Kuharja sta nam nato ponosno pokazala ogromno ponev, premera enega metra, v kateri je bila pripravljena okusna Paella

Bailamos flamenco...

Torek 22.10.2019 Tokrat smo se prebudile v deževno jutro, kar je v Valenciji redkost. Brina in Katja sta po standardnem postopku opravljali analize krvi in urina ter se znašli v situaciji, ko je bilo potrebno hitro reagiranje in iznajdljivost, saj se je pri eni od naprav iztaknila cev, zaradi česar je začela v velikih količinah teči voda. Teja je tokrat s pomočjo titracije preverjala količino kisika v vodah, nato je s pomočjo posebnih sond preverila še količino natrija. Julia pa je s pomočjo filtracije izolirala bakterije E.Coli in Salmonele iz vode na gojišča. Kaja je testirala različne vode za prisotnost klora in sulfatov, Ana pa je kot ponavadi, preverjala pasti za razne škodljivce. Zvečer so se Brina, Katja in Kaja v bližnji plesni šoli same preizkusile v temperamentnih španskih ritmih flamenka. Dekleta so se v plesni šoli naučila osnov flamenko plesne tehnike, osnovnih gibov, ritma ter se vrnile navdušene nad prijaznostjo učiteljice in drugih soudeleženk ter seve

Vamos a la playa...

Četrtek 17.10.2019 Po jutranji kavi v zdaj že domačem lokalu v bližini farmacije Viguer, kjer natakarica brez vprašanja prinese kar po navadi naročita, sta se Brina in Katja napotili na delo. Njuna mentorica Cristina se je po treh dneh uvajanja in opravljanja precej nezahtevnih administrativnih del odločila, da ju nauči dela in nadzorovanja kompleksnih naprav za odkrivanje bolezni, nosečnosti in na splošno različnih koncentracij določenih snovi v krvi ter urinu. Predvsem sta delali z napravo za imunologijo, kjer jima je Cristrina med drugim pokazala tudi testiranje za bolezen aids ter hepatitis b; med reaktivi, ki so potrebni, da dokažemo bolezen v krvi pa je tudi reaktiv za testiranje bolezni sifilis, katera se občasno (nekaj primerov na leto) še pojavi v Španiji. Teja in Julia sta dan začeli s sprehodom po mestu, kjer sta skupaj s profesorico posedeli ob horchati in fartoni. Popoldne sta na delu merili maso vzorcev prahu iz ventilacijskih naprav ter preverjali kvaliteto in